Cara Mengatasi Pembesar Suara HP Mendapatkan Air Kembali Normal

Cara Mengatasi Pembesar Suara HP Mendapatkan Air Kembali Normal

Cara Mengatasi Pembesar Suara HP Mendapatkan Air Kembali Normal

Cara menangani pembesar suara HP yang mendapat air boleh dilakukan dengan pelbagai cara sehingga semua komponen berfungsi dengan normal semula. Pembesar suara sememangnya salah satu bahagian paling sensitif telefon bimbit, terutamanya jika ia terdedah kepada air.

Air yang memasuki pembesar suara kebanyakannya berpunca apabila telefon bimbit terdedah kepada hujan atau terpercik akibat kesilapan pengguna. Pembesar suara sebenarnya adalah komponen HP yang boleh diganti, tetapi lebih baik jika ia dibaiki secara manual terlebih dahulu.

Jenis Kerosakan Apabila Pembesar Suara Mendapat Air

Pembesar suara sememangnya merupakan salah satu komponen terpenting dalam telefon pintar. Ia akan menjadi masalah jika ia tidak berfungsi dengan baik kerana kemasukan air. Berikut adalah tanda-tanda kerosakan apabila pembesar suara terdedah kepada air:

 • Bunyi pembesar suara menjadi sangat kecil walaupun volumnya berada pada tahap maksimum.
 • Suara itu menjadi pecah-pecah.
 • Bunyi telefon pintar menjadi kecoh.
 • Bunyi HP hilang dan tidak kedengaran langsung.

Jika anda mengalami masalah seperti yang dinyatakan di atas, maka anda mesti segera mencari penyelesaian dengan beberapa cara untuk mengatasi speaker telefon bimbit yang masuk air seperti berikut di bawah.

Cara Mengatasi Pembesar Suara HP Memasukkan Air Menjadi Normal

Apabila air memasuki pembesar suara, komponen di dalamnya tidak semestinya rosak serta-merta. Ada kemungkinan air yang masuk bertakung, menyebabkan bunyi retak atau tersumbat. Oleh itu, adalah lebih baik untuk cuba menghapuskannya terlebih dahulu.

Dalam sesetengah kes, telefon bimbit atau pembesar suara yang terdedah kepada air boleh kembali normal dengan sendirinya, bergantung pada keterukan. Namun, jika pembesar suara anda masih tidak kembali normal selepas terkena air, maka anda boleh mencuba cara berikut:

1. Buka casing dan Bateri 

Kaedah ini terpakai kepada pengguna HP yang tidak menggunakan bateri terbina dalam. Biasanya air atau habuk dalam telefon bimbit akan hilang dengan sendirinya jika ia diberi udara. Anda hanya perlu mengeluarkan sarung, bateri dan peranti lain yang mungkin menyekat kemasukan udara.

Selepas itu, biarkan telefon bimbit selama kira-kira 24 jam dan kemudian cuba lagi untuk menggunakan pembesar suara yang sebelum ini mendapat air. Jika masih tidak normal, bermakna anda perlu menggunakan cara lain untuk mengeringkan pembesar suara yang terkena air.

2. Keringkan Speaker dengan Pengering Rambut.

Cara kedua untuk mengatasi pembesar suara HP ialah dengan menggunakan pengering rambut. Lebih-lebih lagi bagi anda yang tidak menggunakan telefon bimbit dengan bateri terbina dalam, apa yang perlu anda lakukan ialah menanggalkan selongsong dan kemudian mengarahkan pengering rambut ke bahagian yang masih basah.

Kelebihan menggunakan pengering rambut ialah anda boleh melaraskan haba sebelum mula mengeringkan telefon bimbit anda. Selain itu, pengering rambut juga boleh diarahkan terus ke kawasan pembesar suara yang terkena air. Inilah panduan lengkapnya:

 1. Tetapkan suhu haba pada pengering rambut ke tahap paling rendah supaya tidak merosakkan komponen HP.
 2. Tunjuk pada pembesar suara, boleh juga dihalakan ke bahagian lain yang masih basah.
 3. Beri jeda semasa mengeringkan dengan pengering rambut kerana sebenarnya HP direka untuk berada di tempat dengan suhu maksimum 35 darjah Celsius.
 4. Selepas selesai mengeringkan, biarkan telefon bimbit itu duduk selama 5-10 minit dahulu.
 5. Cuba hidupkan telefon bimbit sekali lagi dan semak sama ada gangguan yang berlaku pada pembesar suara sebelum ini masih ada.

3. Mengeringkan di Tempat Suam

Mengeringkan telefon pintar juga boleh menjadi penyelesaian untuk mengeringkan lopak dalam komponen. Jika boleh, tanggalkan dahulu semua selongsong pada telefon bimbit dan bateri supaya tidak menghalang proses pengeringan. Walau bagaimanapun, jika telefon bimbit anda adalah jenis telefon bimbit dengan bateri terbina dalam, hanya halakan bahagian pembesar suara pada sumber suhu panas supaya air yang masuk boleh kering dengan cepat.

Apa yang anda perlu ambil perhatian ialah, suhu haba maksimum yang boleh diterima oleh peranti telefon pintar adalah purata maksimum 35 darjah Celsius. Berikut ialah cara menangani pembesar suara HP yang mendapat air dalam bateri yang ditanam:

 1. Sediakan tempat yang terdedah kepada matahari dengan suhu yang hangat.
 2. Letakkan telefon bimbit di tempat itu dan biarkan ia berehat selama kira-kira 5 minit.
 3. Jangan cuba pembesar suara secara langsung, tetapi sejukkannya selama beberapa minit dahulu.
 4. Selepas proses penyejukan, cuba hidupkan telefon bimbit untuk memainkan audio dan lihat sama ada masalah bunyi pembesar suara jelas atau tidak.

4. Bersihkan dengan Klip Kertas

Membersihkan lopak air dalam lubang pembesar suara juga patut dicuba, habuk yang menghalang bunyi pembesar suara juga boleh dibersihkan.

Walau bagaimanapun, pastikan anda membersihkan lubang pembesar suara dengan perlahan supaya tidak merosakkan komponen di dalamnya. Walaupun kaedah menangani pembesar suara HP yang diselitkan air ini agak berkesan, anda juga perlu berhati-hati.

Kerana jika anda tidak berhati-hati dalam membersihkannya, maka bukannya kembali normal, speaker HP menjadi rosak dan tidak berfungsi.

5. Gunakan Kipas

Kipas juga boleh menjadi medium untuk mengeringkan telefon bimbit yang mendapat air di dalamnya. Anda hanya perlu menghalakan pembesar suara ke arah kipas selama beberapa minit. Adalah disyorkan untuk menggunakan volum kipas yang paling kuat.

Seterusnya, biarkan telefon bimbit selama beberapa minit dan kemudian cuba lagi jika pembesar suara berfungsi dengan normal. Menggunakan kipas dianggap lebih selamat kerana ia tidak memerlukan haba yang boleh merosakkan komponen HP.

6. Memasukkan HP ke dalam Beras

Selain menggunakan kipas, kaedah lain yang selamat ialah menggunakan beras. Pada asasnya, beras mempunyai sifat menyerap air, jadi ia boleh digunakan untuk mengeringkan komponen pembesar suara yang terkena air.

Caranya agak mudah dan langsung tidak berisiko, anda hanya perlu menyediakan semangkuk nasi dan kemudian membenam telefon bimbit itu untuk beberapa lama. Untuk proses penyerapan maksimum, disyorkan untuk menanam beras selama 1-2 hari.

Jangan tergesa-gesa untuk membuat keputusan untuk membawa HP ke pusat servis sebelum anda mencuba cara membetulkan pembesar suara HP masuk air. Tidak sedikit juga yang berjaya melaksanakan kaedah-kaedah ini, tau. Jadi, tak rugi mencuba! 

Catat Ulasan

Terbaru Lebih lama

BACA JUGA!