Bagaimana Untuk Mengetahui Sama Ada Telefon Anda Telah Hacking

Bagaimana Untuk Mengetahui Sama Ada Telefon Anda Telah Hacking


Telefon pintar digodam dengan pelbagai sebab;  memperoleh fail sensitif, e-mel, gambar dan video, mengintip pengguna dan juga sebagai alat pemerasan.

Ada beberapa cara telefon dapat diretas dan banyak program di luar sana yang menjadikan pengintipan mudah alih menjadi lebih mudah.  Oleh itu, bagaimana anda mengetahui sama ada telefon bimbit anda terganggu dan apa yang boleh anda lakukan untuk mencegahnya?

Cara mengesan tanda-tanda penggodaman

Bukti yang menunjukkan bahawa telefon pintar mungkin dipantau, diintai atau disadap dalam beberapa cara sering, tidak mengejutkan, tersembunyi dengan baik.  Walaupun terdapat kemajuan dalam perisian intip hari ini, masih ada langkah yang dapat Anda ambil untuk membantu mendiagnosis kehadiran virus atau bukti peretasan di telefon anda.

Kehilangan bateri secara tiba-tiba

Apabila telefon diketuk, ia merekodkan aktiviti yang dipilih dan memindahkannya kepada pihak ketiga.  Lebih-lebih lagi, walaupun dalam mod siap sedia, telefon anda boleh digunakan sebagai alat mendengar untuk merakam perbualan di sekitar.  Proses ini menghasilkan peningkatan penggunaan tenaga, yang bermaksud bateri telefon anda habis lebih cepat daripada biasa dengan jumlah yang ketara.

Sekiranya boleh, lihat bagaimana jangka hayat bateri anda dibandingkan dengan yang menggunakan model telefon yang sama atau lebih baik lagi, jika anda mempunyai telefon dengan bateri yang boleh ditanggalkan, cuba masukkan ke dalam peranti lain dengan model / jenis yang sama dan lihat apakah umur panjangnya ada  berbeza. Sekiranya anda melihat perbezaan yang dapat dilihat, ada kemungkinan peranti anda rosak atau diketuk.

Peningkatan haba bateri

Sekiranya telefon anda terasa panas walaupun anda tidak menggunakannya dengan banyak, (atau ia ditinggalkan di bawah sinar matahari - jangan lakukan itu) ini boleh menjadi petunjuk proses latar belakang atau pemindahan data yang berlaku, tanpa pengetahuan anda.  Kenaikan suhu bateri yang ketara akibat tindakan tersebut dapat digunakan untuk menunjukkan tingkah laku tersebut.

Aktiviti tanpa input

Apabila tidak digunakan, telefon anda harus diam sepenuhnya (simpan untuk panggilan, pemberitahuan masuk dan penggera yang telah anda tetapkan).  Sekiranya telefon anda mengeluarkan bunyi yang tidak dijangka, tiba-tiba paparan menyala atau dimulakan semula tanpa sebab, maka seseorang dapat mengawal peranti anda dari jauh.

Mesej teks yang tidak biasa

Spyware boleh menghantar mesej teks rahsia dan / atau dikodkan ke telefon pintar anda.  Sekiranya program seperti itu tidak berfungsi seperti yang diinginkan oleh pencipta mereka, ada kemungkinan anda melihat pesanan seperti itu.  Teks seperti ini kemungkinan akan merangkumi kombinasi nombor, simbol dan watak yang tidak masuk akal.  Sekiranya ini berlaku secara berkala, telefon anda mungkin berada di bawah pengaruh beberapa bentuk perisian intip mudah alih.

Peningkatan penggunaan data

Program pengintip yang kurang canggih boleh menyebabkan penggunaan data melambung tinggi, kerana mereka menyampaikan maklumat dari peranti anda.  Oleh itu, anda harus memperhatikan sama ada penggunaan data bulanan anda meningkat secara mendadak tanpa sebab.  Program perisik yang baik, bagaimanapun, memerlukan data yang sangat sedikit atau dapat menyebarkan penggunaan paket data, menjadikannya lebih sukar untuk dikenali dengan cara ini.

Bising semasa panggilan telefon

Sekiranya anda terdengar mengklik, bunyi latar yang tidak biasa, suara pihak lain terdengar jauh atau hanya disebarkan dalam serpihan semasa panggilan telefon, seseorang mungkin menguping.  Oleh kerana isyarat telefon dihantar secara digital akhir-akhir ini, bunyi tidak biasa seperti ini cenderung disebabkan oleh 'isyarat buruk' terutamanya jika anda tahu bahawa anda biasanya mempunyai hubungan yang kuat di kawasan yang anda buat.

Proses penutupan yang lama

Sebelum mematikan telefon anda, semua proses berjalan mesti berakhir.  Sekiranya data dihantar dari telefon pintar anda ke pihak ketiga, tindakan haram ini juga harus diselesaikan sebelum peranti anda dapat dimatikan.

Sekiranya mematikan telefon anda memerlukan waktu lebih lama dari biasanya, terutama setelah panggilan, setelah mengirim e-mel atau pesanan teks, atau setelah melayari Internet, ini dapat berarti bahawa maklumat tersebut baru saja dipindahkan kepada seseorang.

Cara mengenal pasti perisian intip di Android atau iOS

Dengan peranti Android, program pengintip sering kali dapat dikenal pasti dengan adanya fail atau folder tertentu di telefon anda.  Mungkin terdengar jelas tetapi jika nama fail mengandungi istilah seperti "mata-mata", "monitor" atau "sembunyi-sembunyi", ini mungkin merupakan petunjuk bahawa perisian intip (atau telah) ada.

Sekiranya anda benar-benar menemui bukti fail tersebut, masuk akal untuk memeriksa peranti anda oleh pakar.  Cukup memadam atau membuang fail-fail ini tanpa mengetahui dengan tepat apa sebenarnya atau cara membuangnya dengan selamat tidak digalakkan.

Berkenaan dengan iPhone, jauh lebih sukar untuk mencari di direktori peranti anda untuk fail yang tidak sesuai. Syukurlah, ada cara lain untuk membuang perisian intip dari iPhone;  seperti memastikan kedua-dua aplikasi dan iOS anda sendiri terkini.

Anda boleh memeriksa kemas kini aplikasi di App Store dan memastikan iPhone anda menjalankan versi terbaru iOS dengan pergi ke Tetapan> Umum> Kemas kini Perisian '.  Melakukan tindakan ini harus membuang fail atau profil yang tidak diingini pada peranti anda.  Sebelum melakukannya, buat sandaran semua data penting yang disimpan di telefon.

Sekiranya tidak ada yang lain yang berfungsi dan anda pasti bahawa peranti Android atau iOS anda telah dikompromikan, anda boleh melakukan tetapan semula kilang - dengan syarat semua data penting anda, termasuk foto, kenalan dan fail disandarkan terlebih dahulu.

Cara mengurangkan risiko digodam

Sekiranya anda belum melakukannya, disarankan untuk memasang kunci skrin semacam (walaupun PIN atau kata laluan enam digit yang sederhana lebih baik daripada apa-apa) untuk mengelakkan akses tidak sah ke peranti anda di masa hadapan.

Untuk peranti Android, bahkan ada aplikasi, seperti Pemberitahuan Aplikasi, yang memberitahu Anda melalui e-mel ketika program dipasang di telefon anda dan memberi amaran kepada anda ketika seseorang ingin melakukan aktiviti yang tidak diingini pada perangkat anda.

Pada masa kini, terdapat juga banyak aplikasi keselamatan dari pembangun terkemuka yang menawarkan telefon (dan data yang tersimpan di dalamnya) perlindungan yang berkesan terhadap penggodam

Catat Ulasan

Terbaru Lebih lama

BACA JUGA!